ARÇELİK KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ MÜŞTERİ AYDINLATMA METNİ

Kapat X
Detay

Bırakın Filizlensin

Bu yazıyı 2 dakika 31 saniyede okuyabilirsiniz.

Filizlendirmenin yararları neler? Nasıl yaparız, hangi yemeklerde kullanırız?

İlkokulda yoğurt kabında pamukla yaptığımız mercimek, nohut projesini hatırlarsınız. Sınıfın bir köşesinde, minik kaplarda yaşayan bitkiler üretirdik. Son yıllarda filizlendirme (ya da çimlendirme), sağlıklı beslenme, vegan ve vejetaryen beslenmeye artan ilgi sayesinde oldukça gündemde. Birçok ülkede sadece evlerde değil, marketlerde ve restoran menülerinde de filizlenmiş badem yağı, filizlenmiş nohut burger ya da filizlenmiş kinoa salatası gibi örneklerine rastlıyoruz.

Peki neden filizlendirmekle uğraşalım? Yararları neler? Nasıl yaparız, hangi yemeklerde kullanırız?

Filizlendirme, baklagil, tahıl ve tohumlara bambaşka bir doku ve tazelik verir. Besin değerlerini kat ve kat arttırır. Üstelik son derece basit ve eğlenceli bir mutfak aktivitesi olduğunu da söyleyebiliriz.

Tohum, baklagil ve tahılların besin değerleri zaten oldukça yüksek. Ancak onları sindirmek zor olabiliyor. Nohutu bir gece önceden ıslamak pişirmeyi ne kadar kolaylaştırıyorsa, filizlendirme işlemi de sindirimi kolaylaştırıyor. Tahıl, baklagil, yenebilir tohumlar farklı miktarlarda fitik asit içerirler. Bu, tohumların fosfor depolama yoludur. Bizim için korkunç zararlı bir madde değildir ama vücudun demir, çinko, kalsium emilimini bozar, sindirime yarayan enzimleri bloke eder. Filizlendirmek fitik asiti devre dışı bırakır, dolayısıyla sindirimi ve mineral emilimini sağlamış olur.

Filizlendirme sayesinde tohumların içlerindeki vitamin, mineral ve enzimleri bir kaç kat arttırabiliyorsunuz. O minik filizler birer özellikle A, B, C, D ve E vitamin bombası. Uzmanlar bu sebepten özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için filizlenmiş tohum yememizi tavsiye ediyorlar.

Filizlerinize kavuşmak için bir kaç gün beklemeniz gerekiyor ama inanın son derece basit ve hesaplı bir aktivite bu. Tek ihtiyacınız olan filizlendireceğiniz malzeme, su ve geniş bir kap ya da kavanoz. Ve tabii biraz da sabır.

İlk akla gelen mercimek ve fasulye olsa da, aslında bütün kabuklu baklagiller ve tahıllar, ayrıca ay çekirdeği, kabak çekirdeği gibi tohumlar filizlendirilebilir. En önemli kural, kullanılan malzemenin herhangi bir kimyasal işlemden geçmemiş olması. Konserve baklagiller de pişmiş olduklarından filizlendirmek için uygun değiller. Ayrıca, yine işin sağlık tarafından bakarsak, kullanılan tüm malzemelerin aynı turşu veya reçelde olduğu gibi steril olmalarına özen göstermek gerekiyor.

1. Filizlendireceğiniz tohumları iyice yıkadıktan sonra geniş bir kaba ya da kapağına bir kaç delik açtığınız bir kavanoza alın. Kavanoz kullanıyorsanız fazla tohum kullanmamaya dikkat edin. Unutmayın, suda bekledikçe şişecek, filizlendikçe kavanozdan kaçmak isteyecek kıvama gelecekler.

2. Filizlendirmek istediğiniz tohumların üzerlerini birkaç santim geçecek kadar suyla kapatıp, azıcık tuz ekleyin. 12-24 saat, direkt güneş ışığı almayan bir yerde bekletin. İdeal olan bir gece boyunca bekletmek.

3. Suyu tamamen süzerek yine geniş bir kaba ya da kavanoza alın ve üzerine bir tülbent örtün.

4. Birkaç gün boyunca, günde iki defa olmak üzere sudan geçirip süzün ve tekrar tülbentle örtün. Tohumların sürekli nemli kalmasına dikkat edin. Bunun için gerekirse tülbenti arada bir ıslatın. Aynı zamanda beklettiğiniz odanın ısısının düşük olmamasına dikkat edin. Aksi takdirde filizlenme süresi gecikebilir.

5. Nohut, mercimek, fasulye, hepsi farklı zamanlarda filizlendiği için arada bir kontrol edin. Filizler 0.5-1 santim uzunluğa geldiklerinde (bu genellikle 3-5 gün sürebilir) sudan geçirin ve iyice süzün. Kavanoza alıp, buzdolabına kaldırın.

7- Filizlenmiş tohumlarınızı yemeden önce bol suyla yıkayın ve süzün. 2-3 gün içerisinde tüketin. Sürekli buzdolabında saklayın.

Filizlenmiş tohumları çiğ olarak tüketebilir ya da kısa süre pişirdikten sonra yiyebilirsiniz. Sağlığımıza yararları bir yana, oldukça lezzetliler. Salatalara, sandviçlere, humus gibi mezelere tazelik ve doku katarlar. Ayrıca, tencere yemeklerine ve çorbalara da ekleyebilirsiniz.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerez politikamıza izin vermiş oluyorsunuz.