Küresel ısınma, iklim değişikliği, plastik kirliliği. Durum karamsar görünse de, bir şeyleri değiştirmek için çalışan; değişimi, çevreci yaklaşımları kucaklayacak şirketlerden başlayacak dönüşüm
Üzerinde yaşadığımız, kaynaklarını kullanmaya devam ettiğimiz dünya, ciddi alarm veriyor. Yapılan son araştırmalar, dünyaya birkaç nesildir hoyrat davrandığımızı sayılarla da kanıtlıyor. Şu anki sera gazı emisyonları mevcut oranda artış göstermeye devam ederse, dünyanın sıcaklık artışının 2040 yılına kadar 1,5 derecenin üzerinde olacağından korkuluyor. Deniz seviyesinin yükselmesi, buzulların ve mercan resiflerinin yok olması, okyanus sıcaklıklarının artması, göç hareketleri, birçok canlı türünün soyunun tükenmesi yakın gelecekte bizi bekleyen tehlikeler arasında.
Evet, durum karamsar görünüyor ama öncelikle bireylerin, sonra şirketlerin bu gidişe bir dur demek için attığı adımlar çok çok önemli. Attığımız her adımda dünyayı, gezegenimizi, evimizi gelecek nesillere bırakabilmek için yapabileceklerimiz var. Tek kullanımlık plastik tüketimine son vermek, geri dönüşüm faaliyetlerine destek olmak, suyu ve enerjiyi verimli kullanmak çözümlerin bazıları.
Grundig, sadece farkındalık yaratmak için değil, teknolojileriyle de dünyanın gidişatına yönelik çözüm olmak için çalışan markalardan. Bağlı olduğu Koç Holding ve Grundig’in üretildiği Arçelik fabrikaları da bu konuda geliştirdikleri duyarlı projeler ve sürdürülebilirliği hedefleyen teknolojilerle dikkat çekiyor.
Dünyayı Değiştiren Teknolojiler
Teknoloji, hayatımızı ve iş yapış şekillerini hızla dönüştürüyor. Haliyle, yeşil teknolojiyi benimseyen ve enerji verimliliğine yatırım yapan şirketler, öncü şirketler olacak. Dünyanın en büyük elektronik fuarlarından IFA’da Grundig’in duyarlı teknolojileri de tanıtıldı. Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma amaçları’ndan “Sorumlu Üretim ve Tüketim” hedefini baz alan bu yeniliklerin her biri, dünyanın farklı çevre sorunlarına çözüm öneriyor. Geri dönüştürülmüş PET şişeler, atık balık ağları gibi pek çok malzeme, üretim aşamasında kullanılarak yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretiyor.
Grundig’in çamaşır makineleri için tasarladığı yeni PET Kazan, geri dönüştürülmüş PET şişelerden üretiliyor ve bu sayede PET şişe atığını azaltarak enerji tasarrufu sağlıyor. Her bir kazan için 60 adet PET şişe geri dönüştürülüyor ve yıllık yaklaşık 25 milyon şişenin geri dönüştürülmesi sağlanıyor. Geleneksel işlemlere kıyasla çok daha düşük bir karbon ayak izine sahip 1.700 hanenin yıllık elektrik tüketimine eşdeğer, 5,7 Milyon kWh enerji tasarrufu sağlanıyor ve 885 ton karbondioksit salımı engelleniyor.
Her yıl 8 milyon ton plastik atığın okyanuslara karıştığı tahmin ediliyor. Bu şekilde giderse, 2050 yılına kadar denizlerde balıktan çok plastik olacağı öngörülüyor. Koç Holding, 2020 yılının sonuna kadar tek kullanımlık plastik tüketimine de son verme taahhüdünde bulundu. Öncelikle tek kullanımlık plastiklerin yerine kullanılabilecek alternatifleri belirleyecek; yeniden kullanımı ve geri dönüşümü arttıracaklarını da açıkladılar. Bu hedefi düzenli olarak takip edecek, gözden geçirecek, iyileştirme çalışmaları yapacak ve gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacaklarını da taahhüt ettiler.
Grundig, balık ağları gibi plastik atıkları geri dönüştürerek elde ettiği yüksek performanslı plastik malzemelerden fırın parçaları üretiyor.. Bu, denizlerdeki canlıların yaşamını tehdit eden atık balık ağları konusunda farkındalık yaratmak için de önemli bir adım. Bunun yanında, petrol bazlı plastik yerine, yumurta kabuğu, mısır nişastası gibi doğal kaynaklardan üretilen biyoplastik malzemeler kullanarak, buzdolabı bölmeleri üretildi. Giysiler, özellikle de polyester, naylon içeren giysiler, her yıkamada gözle görülmeyen küçük plastik parçaları bırakıyor. Bu mikro plastikler, hem denizlerdeki canlıların yaşamını tehdit ediyor, hem de besin zincirine karışıyor. Grundig, işte bu mikro plastiklerin sulara karışmasını yüzde 90 oranında engelleyen bir filtre de geliştirdi.
Grundig dünyanın kaynaklarını israf etmemeyi, ürettiği teknolojilerde de çevreyi korumayı, gıdanın ömrünü uzatmayı önemsiyor. Grundig, dünyanın kaynaklarının sınırlı olduğuna dikkat çekerken, ürettiği teknolojilerle de bunu desteklemek için çalışıyor. Teknolojileri yiyecek israfını durduracak şekilde tasarlayıp, soğutma teknolojilerini ise gıdanın daha uzun süre daha taze kalmasını sağlayacak şekilde geliştiriyor.
Buzullar için tırmanış
Sera gazı salımlarını önemli derecede azaltmadığımız takdirde, dünyanın en yüksek noktası olan Everest Dağı’nın da içinde bulunduğu Himalaya buzullarının üçte birinin 2050’ye kadar, üçte ikisinin de 2100’e kadar eriyebileceği öngörülüyor. Bunun sonucunda iki milyar insan içme suyu kaynaklarını yitirebilir ve göç etmek zorunda kalabilir. Gezegenimizin bize koyduğu limitler haricinde var olma şansımız yok. Arçelik yönetimi, iklim felaketine dikkat çekmek için 2011’den bu yana dünyada farklı coğrafyaların en yüksek zirveleri olan Elbrus, Kilimanjaro ve Aconcagua’ya tırmanış gerçekleştirdi.
Geri dönüşüm tesisleri
Eskişehir ve Bolu’da kurulan Arçelik Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya geri dönüşüm tesisleri, sektörde de öncü niteliğinde. Bu tesislerde, farklı markaların da eski ürünleri geri dönüştürülüyor. Eski buzdolaplarında bulunan ozon tabakasına zararlı CFC’li gazlar, kapalı kırma sistemi ile toplanabiliyor. Burada elde edilen plastik, demir, bakır, alüminyum gibi malzemeler kaynak verimliliğine uygun olarak ekonomiye geri kazandırılıyor.
Son beş yılda, 1 milyondan fazla ürün, geri dönüşüm tesislerinde işlem gördü. Bu sayede, günlük yaklaşık 31 milyon hanenin elektrik tüketimine eşdeğer miktarda enerji tasarrufu elde edildi, günlük 5,7 milyon hanenin tüketimine eşdeğer oranda su tasarrufu sağlandı.
“Koç Holding olarak 90 bini aşkın çalışma arkadaşımızın yer aldığı tüm Koç Topluluğu şirketleri ve kuruluşlarında 2020 sonuna kadar tek kullanımlık plastik tüketimine son vereceğimizi taahhüt ediyoruz.” Levent Çakıroğlu, Koç Holding CEO
“Mikro fiberlerin su kaynaklarımıza karışmasını yüzde 90 oranında engelleyen teknolojimiz, bugüne kadar geliştirdiğimiz en önemli inovasyonlar arasında yer alıyor. Bu teknolojimizi kullanan çamaşır makinelerimizi önümüzdeki sene satışa sunmayı planlıyoruz ve teknolojimizi kullanmaya ilgi duyan herkesle paylaşmaya hazırız. Hedefimiz bu teknolojinin yaygın olarak kullanılması ve mikro fiberlerin ve plastiklerin mümkün olduğunca okyanusa girmesini önlemek.” Hakan Bulgurlu, Arçelik CEO
“Dünyadaki problemlerin ancak büyük şirketler bu konulara kaynak ayırdıkça çözülebileceğine ve yaşamın sürdürülebilir olacağına inanıyorum. Dolayısıyla markaların değerlerini, ne için var olduklarını çok net tanımlayıp “amacı olan marka” konumlandırması yapmaları bu farkın yaratılabilmesi için çok gerekli. Bu konuyu gerçekten içselleştirmiş markaların samimiyetinden şüphe edilmemesi, bu tarz markaların desteklenmeleri birçok şirkete cesaret verecektir.”
Handan Abdurrahmanoğlu, Grundig Türkiye Grup Yöneticisi