Bu yazıyı 2 dakika 23 saniyede okuyabilirsiniz.
Enerjiye ihtiyacımız olduğunda hangi besinleri tüketmeliyiz?
Hepimizin ara sıra ekstra enerjiye ihtiyacı olabiliyor. Özellikle uykusuz kaldığımız, vücudumuzun hastalıklarla savaşıp yorgun düştüğü ya da stresli dönemlerde dışarıdan desteğe mecbur kalıyoruz. Sabah bir türlü uyanamıyorsak, öğleden sonra gözlerimizi zor açık tutuyorsak ya da Lodos bizi sudan çıkmış balığa çevirdiyse, ilave güç şart.
Doğru uyku, doğru nefes, daha az stres, bol egzersiz… Hepsi yorgunlukla baş etmenin yolları. Doğru beslenmek ise enerji seviyemizle birebir bağlantılı. Yemek enerji demek. Ancak bazı yiyecekler enerji bakımından daha bonkör. Bu yiyecekler aynı zamanda metabolizmamızı, yani vücudun gıdayı enerjiye çevirme gücünü hızlandırıyor. Bazıları ise içerdikleri yüksek şeker sayesinde bize anlık güç verseler de, kısa süre sonra dibe vurmamıza sebep olabiliyorlar.
O halde enerji için ne yemeliyiz? İşte kolayca ulaşabileceğimiz, üstelik kış mevsiminde rahat bulunan bazı enerji depoları:
Elma
Bol lif içeren elmayı hazmetmek diğer meyvelere kıyasla daha uzun sürüyor. Bu sayede elmanın verdiği enerji daha uzun soluklu oluyor. Kış aylarında tezgahlar rengarenk elmalarla dolu. Amasya, Ferik, Hüryemez, Altın Çekirdek, yerli türlerden bazıları. Çalışma masanızda elma bulundurup günde bir elma yiyin. Evde ise birkaç elmayı, tarçın ve limon kabuğuyla pişirip elma sosu yapın. Doğal şekerli bu sosu kaşık kaşık yiyebilir ya da keklerde şeker yerine kullanabilirsiniz.
Ispanak
Demir eksikliği yorgunluk yapar. Ispanak en çok demir içeren yiyeceklerden biri olmanın dışında magnezyum ve potasyum da içerir, enerji üretmemize yardımcı olur, sindirim sistemimizi düzenler. Güne kahvaltıda ıspanaklı yumurta ile başlayabilirsiniz. Öğlen yemeğinde ıspanak salatası ya da yemeği yerseniz yemek sonrası yorgunluk hissetmezsiniz.
Badem
Genel olarak kuruyemiş enerji verir ancak badem aralarında en etkili olanı. Badem, E vitamini, magnezyum ve yüklü miktarda protein içerir. Uzun süreli enerji sağlar. Bazılarına göre bademi bir gece önceden suda bekleterek hem yararlarını arttırmış hem de sindirimini kolaylaştırmış oluyorsunuz.
Yumurta
Eskiden yumurta düşmanken son yıllarda tam tersine son derece sağlıklı olduğu açıklandı ve artık her gün yumurta yememiz tavsiye ediliyor. Nedeni basit: Yumurta sarısında C vitamini dışındaki tüm gerekli vitaminler ve fosfor, iyot ve selenyum gibi mineraller mevcut. Akı ise protein yüklü.
Kahve
Evet, zaten bazılarımız o ekstra enerji yüklemesi için bir fincan kahveye başvuruyor. Gerçekten de kahvedeki kafein ihtiyacımız olan acil enerji takviyesini sağlıyor ve kısa sürede etki ediyor. Ancak uzmanlar az miktarın yeterli olduğunu söylüyorlar. Fazlası kalbi yorabiliyor, gereksiz hareketlilikle günün sonunda bizi daha da yorgun hissettirebiliyor.
Kabak Çekirdeği
Bildiğimiz kabak çekirdeği aslında çok değerli bir enerji deposu. B, E, K vitamini, omega 3, omega 6, manganez, magnezyum, demir, bakır, E vitamini, çinko ve protein içerir. Yarım bardak çekirdek günlük magnezyum ihtiyacınızın yarısını karşılar, enerji verir ve uzun süre tok tutar. Olduğu gibi yemek dışında salatalarınıza ve çorbalarınızın üzerine de ekleyebilirsiniz.
Su
Araştırmalara göre vücuttaki su oranının yüzde 1-2 düşmesinin yorgunluğa sebep olduğu bulunmuş. Yorgunlukla savaşırken en göz ardı ettiğimiz konu su. Dahası, yeterince su içmemek yorgunluğun arkasındaki sebeplerden biri olabiliyor. Su olmadan metabolizmamız çöker, aldığımız besinleri enerjiye çevirmemiz imkansızlaşır. Hepimizin su ihtiyacı farklı olduğundan herkes için tek bir miktar söylemek imkansız. Ancak sadece yorgun hissettiğimiz günlerde değil, her zaman gün boyu birkaç saat aralıklarla su içmek şart.