ARÇELİK KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ MÜŞTERİ AYDINLATMA METNİ

Kapat X
Pratik

Mutfağın Vazgeçilmezleri- 1

Bu yazıyı 2 dakika 54 saniyede okuyabilirsiniz.

Hayatı kolaylaştıran, olmazsa olmaz mutfak aletleri.

Herkesin mutfak düzeni farklı ama bazı mutfak aletleri gerçekten hayatı kolaylaştırıyor. Mutfakta ne kadar çok eşya, alet, makine olursa olsun, bazılarına kesinlikle daha düşkünüz. En çok onları kullanıp, onların yardımına başvururuz. Tahta kaşıktan doğrayıcıya, mutfağımda vazgeçilmez saydığım mutfak aletleri listesi.

  1. Tahta kaşık

Kulağınıza çok basit gelebilir ama tahta kaşıksız bir mutfak düşünülemez. Kaşık insanoğlu tarafından çataldan binlerce yıl önceden beri kullanılıyor. Eski Mısır mezarlıklarında gümüşlerin, altınların yanında bulunan tahta kaşıklar, onların bir sonraki hayat için gerekli görüldüğü düşüncesini uyandırıyor. Yemek kültürü yazarı Ahmet Örs bir yazısında şöyle der: “Tahta kaşık mutfakta ocağı kullanan kişinin sessiz yardımcısıdır, ekibindeki en önemli elemandır.” Tahta kaşıkta dikkat edilmesi gerekenlerin başında hangi ağaçtan yapıldığı geliyor; bambu mu, şimşir ya da zeytin mi? Makinede mi yapılmış yoksa el oyması mı? Yemek yaparken kullandığınız tahta kaşığın üzerinde boya ya da cila olmamasına dikkat edin. Tahta kaşık, tencereyi çizmez, metal kaşık gibi yemeğin tadını etkilemez ya da domates, limon gibi asitli yiyeceklerle temas ettiğinde etkilenmez. Üstelik, iyi bir ısı iletkeni olmadığından elinizi de yakmaz.

  1. Karıştırma kaseleri

Farklı boylarda, iç içe girebilen cam ya da metal karıştırma kaseleri de mutfağın vazgeçilmezlerinden. İster yemek yaparken kullanın, ister servis için. Yemek yaparken ufak-orta boy bir karıştırma kabını tezgah üstünde, elimin altında duran bir çöp kovası olarak da kullanıyorum. Böylelikle her seferinde çöpü açmak zorunda kalmıyorum. Hatta iki kap kullanıp birini çöpler için, diğerini de kompost yapmaya uygun yiyecekler için kullanabilirsiniz. Cam karıştırma kapları görsel olarak cazip olsa da, daha hafif olduklarından metal kullanmayı tercih edebilirsiniz. Önemli olan sağlam olmaları, örneğin içinde el mikseri gibi güç isteyen karıştırmaları yapabilmeniz.

  1. Doğrayıcı

Sebzeleri bıçakla doğramak da mümkün. Ama doğrayıcı gerçekten hayatı kolaylaştırıyor. Doğrayıcıda hem hızlı hem de daha etkili bir doğrama söz konusu. Sadece doğramak da değil; sos hazırlamak, hamur yapmak, fındık badem gibi kuruyemişleri ufalamak için de son derece yardımcı. Dört bıçaklı, farklı hız ayarları olan bir doğrayıcıyı tercih edin. Ne zaman kullanmamalı? Çorba yaparken örneğin. Çorba için kullanmak isterseniz de çorbayı azar azar eklemeyi unutmayın yoksa çalıştırdıkça taşabilir.

  1. Kesme tahtası

Bir başka basit ama vazgeçilmez mutfak eşyası. Kesme tahtası alırken hem çevreye hem de bıçaklara duyarlı olanı seçmekte yarar var. Plastiğe hiç girmiyorum; bulaşık makinasına atabilmek hayatı kolaylaştırır gibi görünse de, plastiği olabildiğince evden çıkarmak gerek. Bambu çevre dostu olmakla birlikte sert olduğundan bıçaklarınızı yıpratabilir. Ufak doğramalarda, kesmelerde kullanabilirsiniz. Ahşap kesme tahtası seçerken yüzeyinin bıçakları körleştirmeyecek sertlikte ve kolay yıpranmayacak yumuşaklıkta olduğundan emin olun. Ahşap kesme tahtası yıllar boyu dayanır ancak iyi bakmak gerekiyor. Bulaşık makinasında yıkamayın, elde yıkadıktan sonra hemen kurulayın ve ayda bir zeytinyağıyla yağlayın.

  1. El blender

İtiraf etmeliyim ki el blender’ı ile çalışmak ilk başta bana çok zor geldi. Sanki bir anda elimden fırlayacak ve tencerenin içindeki çorba tavana kadar sıçrayacaktı. Ama tabii ki öyle bir şey hiç olmadı, tam tersi işi son derece kolaylaştıran müthiş bir icat el blender. Alırken içinde doğrayıcı kadar çırpma aparatı da olanı tercih edin. El mikseriyle çırpma işlemini gerçekleştirebilir ya da doğrayıcı aparatıyla tencerenin içindeki çorbayı pürüzsüz kıvama getirebilirsiniz. Dikkat edilmesi gerekenlerin başında tencerenin içindeki yiyecek miktarı geliyor; ne az ne de çok dolu olmalı. Tencerenin içinde kullanırken yavaşça hareket ettirin ve tabii tencerenin altı açık olmasın. El blender’ınızı kullandıktan sonra hemen temizlediğinizden emin olun.

  1. Döküm tava ve tencere

Neyin içinde yemek yaptığınız o kadar önemli ki. Evet, döküm tava ve tencereler hem ağır hem de oldukça pahalılar ama söz veriyorum çocuklarınıza, hatta torunlarınıza bile kalabilecek kadar dayanıklılar. Dökümün en büyük özelliklerinden biri de hem ocakta hem fırında kullanılabilmesi. Bu sayede etleri yüksek ısıda mühürledikten sonra fırına atmak mümkün oluyor. Doğru yağlandığı ve ısıtıldığı takdirde yapışmazlık özelliği de var. Dökümün geçirgenliği, yani ısısını içinde temas ettiği yemeğe geçirebilme özelliği çeliğe göre daha az. Ancak, şöyle bir artısı var; bir ısındı mı, sıcak kalıyor. Dökümü eşit derecede ısıtmak için 10 dakika arada bir çevirerek ateşin üzerinde ısıtın ya da sıcak bir fırına koyun. Aynı zamanda döküm tava ve tencere sadece temas ettiklerine değil, içindeki yiyeceğin tümüne ısı geçirebilme konusunda çelikten çok daha kuvvetli. Bu da püre, tavuk, sebze gibi yemekleri pişirirken önemli bir özellik. Alırken, içi emaye kaplamalı döküm tencereleri tercih edebilirsiniz.

  1. Şef bıçağı

Kaliteli bir şef bıçağı, kaliteli paslanmaz çelikten yapılmış, bir ömür belki daha da uzun dayanabilecek güçtedir. İyi bir bıçak her şeyden önce kazasız bir mutfak için gerekli. Çoğu kaza yeterince keskin olmayan bıçaklardan dolayı meydana geliyor. Kör bıçak kestiği yiyecekten sekip parmaklarınızı kesebilir. İyi bıçak derken genellikle Japon ve Alman bıçakları tercih ediliyor. Japon bıçaklarında kullanılan çelik daha sert olduğundan bilemek daha zor ama daha uzun süre keskin kalıyorlar. Alman bıçaklar ise daha yumuşak çelikten yapılır, bilemesi daha kolaydır ama daha çabuk keskinliğini yitirir.

  1. Microplane rende

Bu ince uzun rendeyi o kadar çok kullanıyorum ki, zaman zaman bundan önce ne yapıyordum diye soruyorum kendi kendime. Microplane rendeler farklı boylarda satılıyor. Sadece narenciye kabuğu değil, peynir, zencefil, muskat rendelemek için de kullanılanlar var. Bugün vazgeçilmez sayılan microplane rendenin ortaya çıkışı 1980’lerde Amerika’da bir ahşap atölyesinde tasarlanan bir testereye dayanıyormuş. Kime niyet kime kısmet; bugün microplane rende doğramacılar tarafından kullanılıyor mu bilmiyorum ama şık restoranlarda trüf rendelemekten evde basit bir makarnanın üzerine peynir rendelemeye kadar mutfağın olmazsa olmazı.

  1. Blender

Sıvı bir karışımla meşgulseniz hayatınızı en kolaylaştıracak mutfak aleti kuşkusuz blender. Eskiden bizim evde blender’da püre yapılırdı, içinde biriken yiyecekle birlikte sürekli bozulur, temizlemesi de imkansız hale gelirdi. Bugün bazı blenderler o kadar güçlü ki buz öğütebiliyor, meyvelerden smoothie yapabiliyor, hatta kendi kendini temizleyebiliyorlar. Blender kullanırken hazneye önce sıvı malzemeleri koyun. Sonra ufakça doğradığınız diğer malzemeleri ekleyin. Doğrayın ki içindeki bıçakların dönmek için yeri olsun. Mutlaka tepesinde 1/3lük boş yer bırakın, sıvı malzemeniz çoksa daha fazla yer de bırakabilirsiniz. Kullandığınız malzemeler sıcaksa, önce yarısına kadar doldurun, yavaş ayarda başlatıp sonra hızlandırın. Ve mutlaka kapağı kapalı bir şekilde çalıştırın. Blenderda yapılmaması gerekenler ise yumurta çırpmak, sert sebzeleri doğramak, hamur yapmak ve patates püresi!

  1. Cam saklama kapları

Gıda israfını önlemenin en etkili yollarından biri yiyecekleri doğru saklamak. Bunun için genellikle plastik kap kullanılsa da, hem sağlığımız hem de çevre için çok daha az zararlı olan cam saklama kaplarını tercih edebilirsiniz. Cam aynı zamanda çizilmelere dayanıklı ve kolay temizlenebiliyor. Buzdolabında ya da kilerde cam kullanmanın bir avantajı da içinde ne olduğunu görebilmek. Böylelikle bozulmasına izin vermeden zamanında tüketebilirsiniz. Yine de ne olur ne olmaz, kapaklarına tarihi ve ne olduğunu etiketliyorum. Özellikle kilerlik malzemeler için üst üste dizilebilen, dolayısıyla daha az yer kaplayan saklama kapları tercih ediyorum.

Mutfağın Vazgeçilmezleri listesinin devamı için tıklayın. 


Cemre Torun

İşletme ve klinik psikoloji geçmişi olan Cemre Torun, yaklaşık 10 senedir hem Türkiye’de hem yurtdışında farklı yayınların yemek editörlüğü yapıyor ve yemek yazılarını yazıyor. The World’s 50 Best Restaurants’ın bölge başkanı. İçindekiler adlı yemek kitabının yazarı. Uluslararası yemek konferansı YEDİ’nin kurucularından. Ruhun Doysun’un proje danışmanı ve editörü.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerez politikamıza izin vermiş oluyorsunuz.