ARÇELİK KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ MÜŞTERİ AYDINLATMA METNİ

Kapat X
Pratik

Yeni Bir Yıla Giden Ruhunu Doyuran Yollar

Bu yazıyı 2 dakika 51 saniyede okuyabilirsiniz.

2020’ye yaklaşırken de ufak bir ruhunu doyuran hedefler listesi oluşturduk. Tabii ki hepsini aynı anda yapabilmek zor, ama bir adım bile bazen yetebiliyor. Hep bir yerden başla deriz, yeni yıl tam da bunun için değil midir? Minicik bile olsa değişmek…

ruhundoysun.com‘dan ufak adımlar atmak için size birkaç önerimiz var. Bir maddeyi bile deneseniz, ilerlemiş sayılırsınız… Mutlu yıllar!

  • Haftanın bir gününde hayvansal gıda tüketmemek. #MeatlessMonday trend’ine rastlamışsınızdır. Pazartesi olması elbette şart değil. Siz haftanın istediğiniz gününü seçebilir, daha az et yemeyi deneyebilirsiniz. Et kolay, peki ya süt, yoğurt, peynir ne olacak derseniz, bitkisel sütleri deneyebilirsiniz. En önemlisi de bu vesileyle hiç denemediğiniz sebzelere, yenebilir otlara şans vermiş olursunuz.
  • Pazara gitmeyi alışkanlık haline getirmek. Her gittiğimizde yeni bir malzemeyle tanışmak, yeni bir yemek keşfetmek. Ve elbette pazara giderken kendi içinde ritüeller geliştirmek, üreticilerle sohbet etmek…
  • Atıksız yaşamaya bir giriş yapmak. Bir şeyin yenisini almak yerine tamir etmek. Sadece el sabunu için plastik ambalajlar yerine kalıp sabunları tercih etmek bile küçücük de olsa bir adım. Mutfakta bir gerecin ikincisini almamak, atıksız bir mutfak kurmak. Kompost yapmayı öğrenmek.
  • Ekmeği evde pişirmek. Bunu yaparken de beyaz unun yerine koyabileceğimiz yeni unlar keşfetmek. Ekmek evde pişirildiğinde arkasındaki emeği daha bir fark ediyor, kolay kolay çöpe atmıyor insan. Peki beyaz un yerine neler olabilir? Farklı unlarla tanışarak ya da onlara yeni bir gözle bakarak, beyaz un yerine damak tadınıza veya pişirdiğiniz yemeğe göre alternatifler bulabilirsiniz.
  • Turşu kurmak. Evde doğal yollarla, anneannelerimizin yaptığı gibi bekleyerek turşu yapmak bize sabretmeyi öğretiyor. Bu hızlı yaşamın içinde biraz sabretmeye ne dersiniz? 
  • Evleri minimalleştirmek. Çok eşyalı evleri minimal bir eve dönüştürmek için beklediğiniz o geniş zaman hiç gelmiyor. O yüzden küçük adımlarla başlamak. Bir dolap, bir kutu bile yeter bazen. Günde 15 dakika bile… 
  • Basit yaşamayı denemek. İskandinavların Lagom kavramından örnek almak. Rafları, dolapları tıka basa doldurmamak, sakinleşmek, evde iyi vakit geçirmek. İsveç’te “Köpstopp” adını verdikleri bir alışkanlık var, bir süre boyunca hiçbir şey satın almamak anlamına geliyor. Bu alışkanlığı hayata uygulamayı denemek. 
  • Yeni yılda mutlaka daha az plastik kullanmak. Türkiye’de artık plastik poşetler parayla satılıyor, bunu plastiksiz hayat için önemli bir adım olarak görmek ve bez çantamızı, filemizi, yanımıza almayı unutmamak. Pipet kullanmamak ve elbette cam ya da metalden yapılma bir matara da pet şişe tahakkümünden hepimizi kurtaracak. 
  • Her gün beş dakika bile olsa yürümek. Sadece fiziksel olarak değil, zihnimiz, ruh halimiz için de yararı var yürümenin. Bu yıl yürümekten daha fazla faydalanmak. Yürümekle arası olmayanlar için yeni yılda yüzmeye başlamak da mümkün. Suyun iyileştirici etkisine kendini teslim etmek… 
  • Giyim alışverişi yaparken dünyayı ve bizden sonraki nesli düşünmek. Petrolden sonra çevre kirliliğine en fazla yol açan sektör moda sektörü. Bunun bir parçası olmamak verdiğimiz yeni kararlarla yapabileceklerimizden geçiyor.
  • Daha erken kalkmak. Evet, bilim insanları bazılarımızın akşamcı, bazılarımızın erkenci olduğunu söylüyor. Ama erken kalkmanın o kadar çok iyi tarafı var ki.
  • Yediğimiz şeyleri iyi üreticilerden seçmek. Ruhun Doysun’da hep doğaya, toprağına, hayvana, kuşa, orada yetişen ota, gıdaya, dünyaya saygı duyan üreticilerin peşinde koşuyoruz. Yeni yılda onlarla tanışmak…
  • Mükemmel olmaya çalışmamak. Kusurları sevmek, kusurlarda sevecek yeni bir şeyler bulmak. Japonların kırılan vazolar, çömlekleri altınla tamir ederek, yepyeni, kusurlu ama daha güzel bir eşya yaratan geleneği Kintsugi’den ilham almak mümkün. 
  • Doğanın verdiklerini öğrenmek, toplamak, kullanmak. Mevsiminde mantar avına çıkmak. 
Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerez politikamıza izin vermiş oluyorsunuz.